Eiwitshakes en voetbal, een betere combinatie bestaat niet!

admin

15 maart 2014

Heb je ook wel eens het gevoel dat je je na een voetbalwedstrijd helemaal kapot voelt. Alsof al je spieren gewoon spontaan geen kracht meer hebben en je niet meer normaal kunnen dragen. Dit betekend dat je die flink kapot hebt gelopen tijdens de wedstrijd. Een goede oplossing voor dit nare gevoel is het nemen van eiwitshakes na de wedstrijd.

Waarom heeft het lichaam eiwitten nodig?

Eiwitten zijn een belangrijke schakel voor je organen, bloed, zenuwstelsel en je spieren. Tijdens het sporten zowel in de sportschool als op het voetbalveld ontstaat spierschade. Door het nemen van voldoende eiwitten, die worden omgezet in aminozuren, herstellen de spieren en andere lichaamscellen zich beter. Dit wordt ook wel spiereiwitsynthese genoemd. De mate waarin jouw lichaam spieren opbouwt is wel afhankelijk van de soort training dan wel inspanning die wordt geleverd. Dus minder snel last van je spieren en je zult je een stuk fitter voelen dan dat je eerst deed zonder dat je gebruik maakte van de shakes.

Waarom een eiwitshake? Waarom geen vast eiwit?

Het eiwit in poedervorm is voor het lichaam veel sneller te verteren en op te nemen. Terwijl een vast eiwit tot wel 90 minuten verteerd moet worden en hierna moet het lichaam het nog aan het werk zetten om de spieren te gaan herstellen. Het is van belang dat het eiwit snel verteerd wordt omdat het herstel van de spieren gelijk na de training al begint. In de eerste 2 uur na de training wordt het grootste deel van het spieren hersteld, hierna verminderen de voordelen van het gebruik van de shake. Daarnaast zit er weinig suiker en vet in de eiwittenshake waardoor het echt gericht is op het herstel van je spieren en je niet of nauwelijks extra calorieën naar binnen werkt. Ook als je een dag niet aan het voetballen bent dan kun je de eiwittenshake gebruiken dit zorgt ervoor dat je lichaam ’s morgens een extra boost krijgt om processen zoals je stofwisseling op te starten. Dit zorgt ervoor dat je gedurende de morgen je ontbijt al beter verteerd dan voorheen het geval was.