T-shirts van katoen

admin

19 oktober 2014

Ik heb heel veel kleding in mijn kast, maar de grootste stapel is toch wel de stapel van de t-shirts. Het t-shirt is een van de meest gebruikte items in mijn kast, want de passen overal bij. T-shirts zijn er in alle kleuren vormen en maten daarom is dit zo’n fijn kledingstuk. Ik gebruik veel t-shirts omdat er voor elke gelegenheid wel een t-shirt is. Meestal worden t-shirts van katoen gemaakt, daar ga ik nu verder op in.

Van katoenplant tot t-shirts

Katoen wat wordt gebruikt van t-shirts komt van de katoenplant. De katoenplant heeft vruchten en zodra de vrucht van de katoenplant rijp is barst deze open. Dit heet de zaadpluis, het bolletje katoen dat hier in zit is zo een 2 tot 5 centimeter groot.

Het verwerken van het katoen

Katoen wordt in de kleding industrie veel gebruikt doordat het een goed ademende stof is, en ook neemt het veel vocht op. Doordat het zo goed vocht op kan nemen, wordt de transpiratievocht goed afgevoerd. Dit maakt de stof zeer populair vooral om in te sporten! Katoen is een vezel met weinig glans, doordat deze plat en gedraaid. Hierdoor zijn de vezels wel mooi stroef en houden deze elkaar goed vast. Voordat je de katoen kan gebruiken moet er eerst een dun waslaagje van de katoen verwijderd worden, dit waslaagje heet de cuticula. De cuticula wordt verwijderd door dit te koken in een oplossing van soda. Dit wordt kier- of afkoken genoemd. Zodra dit is gedaan kan de katoen gebleekt of juist gekleurd worden.

Gekamd katoen

Door het katoen te kammen voor het spinnen wordt de kwaliteit hoger. Door het kammen worden de kortste garens verwijderd en blijven de beste garen over. hierdoor produceer je een hogere kwaliteit van de katoen en gaat de stof zo veel langer mee van je t-shirts. Als je op zoek bent naar een goed sportshirt kies dan altijd voor een katoenen shirt voor het draagcomfort maar zeker voor het absorberen van het transpiratievocht zodat je er geen last van hebt tijdens je training.