Voetbaltrainer worden

admin

14 mei 2015

Frank de Boer, Dick Advocaat, Giovanni van Bronckhorst, Philip Cocu, het zijn allemaal namen die je vast wel eens gehoord hebt. Het zijn bekende voetbaltrainers uit Nederland. Wanneer je over de landsgrenzen kijkt, kun je namen als Guardiola, Simeone of Zidane tegenkomen. Allemaal toptrainers bij een grote topclub. Maar wat is er eigenlijk voor nodig om trainer te worden bij een club? In deze blog vertellen we je wat over het beroepsprofiel van een voetbaltrainer in Nederland.

Coach Betaald Voetbal

In Nederland wordt een voetbaltrainer vaak aangeduid als een ‘Trainer betaald voetbal of als Coach betaald voetbal’. Er zijn veel trainers in Nederland die dit op vrijwillige basis doen. Denk bijvoorbeeld aan de trainer van de C1 van de plaatselijke voetbalclub. Maar er zijn ook trainers die geld (en soms veel geld) krijgen voor het trainen van een voetbalploeg. Wanneer je bij de senioren komt, bij de eerste teams, krijgen trainers vaak betaald. Dit gebeurt al vanaf ongeveer de 4e klasse.

In de basis is een trainer verantwoordelijk voor een elftal voetballers, die elke week een aantal trainingen afwerken ter voorbereiding op de wedstrijd. Hoe hoger je komt, hoe vaker er vaak getraind zal worden. Natuurlijk snap je dat je niet zomaar voetbaltrainer wordt, je moet hier wel bepaalde scholing voor volgen of hebben gevold.

Voetbaltrainer worden

Bij de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) kun je een specifieke opleiding volgen. Dit wordt de opleiding Trainer/Coach Betaald Voetbal genoemd. Deze opleiding wordt aangeboden door de KNVB Academie. Deze opleiding kun je alleen volgen als je het diploma Trainer-Coach 1 hebt behaald. Hierbij moet je dan minimaal twee jaar praktijkervaring hebben opgedaan op een bepaald niveau.

Waar kun je aan het werk als voetbaltrainer?

De voetbalwereld is best groot. Als je de opleiding tot Trainer/Coach Betaald voetbal hebt gevolgd, kun je aan de slag gaan. Dit zal vaak niet direct bij een club uit de Eredivisie zijn. Je kunt ook coach worden bji een amateur team, bijvoorbeeld in de hoofdklasse.

Wil je meer weten over het voetbaltrainerschap? Lees dan meer over hoe je voetbaltrainer wordt en wat je er voor moet doen!