Wat heb je nodig als scheidsrechter?

admin

16 augustus 2021

Ben jij een echte voetbalfanaat met hart en ziel? Lijkt het jou leuk om wekelijks in het veld te staan en toezicht te houden op de spelregels? Een scheidsrechter is onafhankelijk en leidt de wedstrijd voor een goed verloop.  Zonder een scheidsrechter kan er geen wedstrijd gespeeld worden. Bij deze hobby komt veel kijken: spelregels bijhouden, een goede voorbereiding en fit genoeg zijn om mee te kunnen rennen. Daarnaast komt er, afhankelijk van de wedstrijd en de teams, ontzettend veel kritiek op de scheids af. De scheids neemt beslissingen vanuit zijn hoek en regelmatig wordt hier scheldend op gereageerd.  Om al deze beslissingen aan te geven worden er een aantal materialen gebruikt. 

Scheidsrechter spullen

De spullen die een scheidsrechter nodig heeft, is hetzelfde in elke wedstrijd. Hierbij zit er geen verschil tussen competitie, klasse, leeftijd of professionaliteit. Een scheidsrechter kan met haar/zijn spullen een penalty, buitenspel, corner, vrije trap, ingooi, gele of rode kaart aangeven. Om een scheids herkenbaar te maken in het veld, draagt hij/zij een scheidsrechters shirt. Team shirts bedrukken is ook iets wat vaak voorkomt. Bij dit shirt draagt de scheids vaak een simpel zwart scheidsrechter short van het merk Stanno of Erimo.  Daarnaast heeft de scheidsrechter ook altijd een fluitje bij zich. Zo kan de scheidsrechter gemakkelijk bij overtredingen of bij de rust een herkenbaar signaal geven aan de twee teams. 

Bij het fluiten kan een scheids ook zijn gele of rode kaart omhoog werpen. Dit betekent dat er een officiële waarschuwing wordt gegeven aan een specifieke speler. Eén gele kaart heeft geen direct gevolg, bij een tweede gele kaart krijg je de rode kaart. Een rode kaart betekent dat de speler het veld moet verlaten en niet vervangen mag worden door een wisselspeler. Het team speelt vanaf dat moment met een speler minder. Gedurende het spel houdt de scheids met een spelnotitiekaart de stand van zaken bij. Hierop staan de doelpunten, wissels, gele kaarten, rode kaarten en informatie over de teams. Tot slot ontvangt de scheidsrechter voordat de wedstrijd kan beginnen, spelerskaarten mappen van beide teams. Dit geeft een overzicht van alle spelers en de scheidsrechter controleert of de spelers zijn ingeschreven bij KNVB en of er geen spelers aanwezig zijn van hogere klasse. 

Naast een scheidsrechter zijn er ook altijd twee vlaggers aanwezig bij de wedstrijd. Deze vlaggers hebben allebei een herkenbare geeloranje vlag bij zich. Met een vlaggenset worden verschillende signalen overgebracht zoals wissel, hoekschop, buitenspel, doelschop, overtreding of inworp. Zo kunnen de spelers en de toeschouwers snel aflezen wat de scheidsrechter heeft bepaald. 

Ga aan de slag als een professional!

Om goed toezicht te kunnen houden in het veld heb je naast kleding ook scheidsrechters accessoires nodig, namelijk: een fluitje, gele en rode kaarten, spelnotitiekaarten, spelersmappen en een vlaggenset. Wil jij ook beginnen als scheidsrechter? Wacht niet langer en haal snel de spullen in huis en schrijf je in bij de KNVB! Voor onder andere voetbalkleding, volleybalkleding en korfbalkleding bestellen kunt u terecht bij een sportfabriek in de buurt.